woensdag 29 januari 2014

een vluggertje... of dat was toch de bedoeling

Vorige maand maakte ik voor mezelf een bloes met watervalhals uit de ottobre 2/2009. Een geweldig zalig bloesje dat al meermaals gedragen is en gewoon smeekte voor opvolging. (zelfde stofje als 2de project van deze blogpost)
Twee stofjes lagen klaar en het eerste knipte ik onder het weekend uit. Op de stof was ik verliefd  sinds ik er voor de dochter een zomer of 2 geleden een topje bij Fred en ginger van kocht (in de katoenen versie dan) Later zag ik hem op de site van "Gemaakt" verschijnen op foto van een workshops. Een oproep op de facebookgroep stof de stofkes later zorgde ervoor dat ik een meterke van de tricotversie in mijn bezit kreeg. Eigenlijk was het plan om het voor de dochter te gebruiken omdat het topje de komende zomer wss niet meer zal halen en ze er zo geweldig mee stond. Maar nee nee we kozen deze keer voor onszelf (zeker aangezien er voor de kids genoeg stoffen klaar liggen) Het werd een versie met korte mouwen, aangezien het patroon van de stof denk ik toch wel wat te druk is voor lange mouwen en het is toch ook zo een vrolijk zomers stofje. Aangezien het patroon hier al lag en het supergemakkelijk is om te maken, dacht ik "dat fiks ik wel op een half uurtje" Niet dus. Laat ons zeggen dat het vooral vreselijk misliep bij het omzomen van de mouwen en onderkant. Ik wou dit nog eens proberen met de tweelingnaald, tja wij zijn zowiezo geen al te dikke vrienden, maar met de nieuwe machine moest dit wel lukken dacht ik. Amai was me dat een lijdensweg. Na 1 minuut een gebroken naald dan maar verder met een standaard dubbele naald aangezien ik geen stretch op reserve had, daarna knapte elke halve minuut precies een draad. De draadspanning stond laag (de spanning in mijn hoofd ondertussen al vrij hoog) , er was maar 1 van de 2 draden achter het haakje boven de naald geplaatst en toch liep het steeds mis. Dan maar gutterman garen boven gehaald, lukte iets beter, maar toch nog eens een geknapte draad. Toen werd de wijze beslissing genomen of het werkje even te laten voor wat het was. Deze namiddag nam ik de draad terug op, alle eerdere dubbele stiksels werden losgemaakt en met goede moed opnieuw begonnen. En je kan het al raden: opeens ging het als niets. Buiten éénmaal een draad die gehalveerd werd in dikte. Dus oh zo blij dat hij dan toch deftig is afgeraakt zonder complete zenuwinzinking en dat voor een easy peasy projectje.

patroon: ottobre 2/2009
stof: facebook groep stof de stofkes

Helemaal in de overwinningsroes moest er natuurlijk snel worden verder gegaan naar het volgende project waar de tweelingnaald ook een belangrijke rol moest spelen.
Het 2de werd een t-shirtje met aangeknipte mouwen uit de laatste ottobre (1/2014) Normaal doe ik bijna alles met de overlock inclusief de boordjes, maar nu wou ik ze met de naaimachine en de tweelingnaald doen en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben met het resultaat. Ik gebruikte mijn gezond verstand bij het aanzetten van de boordjes (ah ja we zaten nog steeds in de roes hè). Eerst één schoudernaad dicht, dan biesje eraan langs de goede kant, schoudernaad 2 dicht en dan boordje omplooien en met de tweelingnaald erover. Ook bij de mouwen eerst boordje over de hele lengte, dan samen met zijnaad dichtnaaien, boordje omplooien en met de tweelingnaald erover.
En dit patroontje is zeker eentje dat nog zal worden gebruikt voor de zomerbloesjes. Instant resultaat in een half uurtje knippen en tekenen inclusief


patroon: ottobre 1/2014
stof: stoffenkraam.nl

Allé drie van de 7 in het weekend klaargesneden projecten afgewerkt. Vanavond werken op het naailesproject op de naailes natuurlijk. Morgenavond een naaiavond bij het naaimaatje en vrijdag namiddag mag ik bij Van Rooy in Mechelen langs voor mijn gratis machineles.

8 opmerkingen:

 1. Leuke blousjes! Het tweede stofke heeft iets weg van king louie, mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja was er helemaal weg van, heb het ook in katoen voor een zomerkleedje :-)

   Verwijderen
 2. ik vind die fred&gingerstof oo kde max! Ik kocht ook een tuniek in dat voor mijn oudste maar ze kreeg toen net ene groeispurt :( nu ligt die nog 3-4 jaar te wachten op kleine zus :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kocht toen een 4jaar (denk dat het de zomer was dat ze drie en half was en ben het moeten gaan omruilen voor een 6 jaar omdat ik het gewoon niet aankreeg!)

   Verwijderen
 3. Het verhaal van de tweelingnaald is zo herkenbaar! En ook van gewoon laten liggen en met goede moed herbeginnen.
  Lezen er hier technici mee die voor ons een oplossing kennen voor die tweelingnaaldproblemen (yeh, wat een woord)!
  Beide stofjes zijn prachtig, het onderste shirtje had ik ook al opgemerkt, ik zal het ook wel eens maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O tweelingnaalden!!! Het gaat of hélemaal bagger of ineens uit het niets helemaal goed. Snappen doe ik er ook helemaal niets van, want mijn machine heeft als het goed is geen humeuromzwaaiingen :D

  Maar het resultaat is prachtig, allebei. Op naar het volgende project !

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel schoon t-shirtjes!
  Knappe stofkes. ;-)
  De tweelingnaald is inderdaad ook niet mijn beste vriend, blij dat het toch nog goed afgelopen is!

  BeantwoordenVerwijderen