zaterdag 21 juli 2012

Rugzakje

Yep , yep gisteren helemaal in elkaar gezet en nog vrijgoed gelukt, heb maar één keer een stuk terug moeten uit elkaar halen (natuurlijk helemaal op het einde pas door)
De ruimte stof zag je al eerder en de rode katoen komt van bij Pauli en is een erg dik geweven katoen(wat er voor zorgt dat het af en toe niet gemakkelijk was om door alle lagen door te stikken (zeker aan punten waar vanalles tesamen komt)
Ik heb een korte werkbeschrijving gemaakt, die hopelijk wel wat hulp biedt

Tutorial Rugzakje

Ik gebruikte een erg dikke katoen als voering en buitenkant in combinatie met een gewoon stofje voor de buitenkant (had hiervan niet meer genoeg voor de hele buitenkant daarmee)

De stoffen werden eerst behandeld met een product van Hg om waterafstotend te maken.

Ik gebruikte niet de gewone rechte steek , maar een extra stevige rechte steek

Nodig+afmetingen (zonder naad, ik gebruikte 1cm naad):

- 2x hoofdpand in voering en 2x in buitenstof (hoofdpand is 24cm breed, middelpunt 29cm hoog, beide zijkanten 20cm hoog en dan maak je een boog van zijkant naar het middenpunt van 29cm. Het is het gemakkelijkst om de hleft te nemen zo worden de 2kanten gelijk.
- 1 x bodem invoering en 1x in buitenstof (24cm x 10cm)
- 4 x schouderband (4cm x26cm)
- 2x zijkant in voering en 2x in buitenstof (20cm x 10cm)
- 2x middenstuk in voering en 2x in buitenstof (45cm x 5cm)

- 2 stukjes voor driehoekjesverbinding riem-tas (6cm x 6cm)
- 1 stuk buitenstof voor kapstokriempje (5cm x 15cm hier gebruikte ik geen naad)
- rits 50 cm
-  tassenband
- 2 rugzakriemdingskes (kan niet op de juiste naam komen, maar zo'n dingetjes dat ervoor zorgen dat je de lengte van je tasriem kan aanpassen)

 Uitleg:
- Zet de schouderbanden in elkaar, onderaan steek je een klein stukje tassenband tussen en aan het uiteinde van de riem bevestig je een rugzakriemdingske.
- Zet de driehoekjes in elkaar met een langer stuk tassenband, het uiteinde van de tassenband omslaan en doorstikken tegen het uitrafelen

- Maak het kapstokriempje.(gewoon een tunneltje met stof, aangezien de uiteinde toch in de stof zitten)

- Neem een hoofdpand (buitenstof) dat je als achterkant gaat nemen en bevestig er de schouderbanden, kapstokriempje en de driehoekjes met riem al aan, zo kan je ze in latere stappen al niet vergeten (wat ik dus deed met de driehoekjes).

- Zet de rits in de 4 delen van het middenstuk (zowel voering stukken als buitenkant stukken)

- Buiten: bevestig hoofdpanden aan de bodem, daarna plaats je de zijstukken ertussen, doe hetzelfde voor de voering, maar laat aan één kant tussen bodem en hoofdpand een keergat.

- Keer de buitenkant met de goede kant naar binnen en de voering draai je ook om(met de juiste kant naar buiten) DOE DE RITS OPEN Maak één kant van het middenstukgedeelte vast aan het zijstuk en spelt helemaal af langs 2 kanten, naai dan pas de andere kant aan de andere zijkant vast. ik kwam een beetje te kort en heb dus neepjes in de tas staan ( heb 5cm toegevoegd aan de afmetingen, dus kan nu zijn dat e teveel over is, maar dat is niks want zit toch verstopt, ofwel knip je de overschot af)
- Keer het geheel door het keergat langs het keergat kan je ook alle hoeken goed zetten. Naai of stik het keergat dicht.

Indien je zoals ik iets van versiering wil aanbrengen doe je dit best al voor je alle stukken in elkaar zet.
Een erg beknopte handleiding dus, zonder handige foto's, maar hopelijk is er iemand toch iets mee. Het is altijd handig om een kleuterrugzakje bij de hand te hebben om af en toe eens naar te piepen.  En wie weet komt er toch nog een foto tutorial

5 opmerkingen:

 1. waw, ge hebt er werk van gemaakt, dikke mercie!!!
  & uw resultaat s prachtig!
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig..dat stofje blijft toch mijn favoriet..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook zenne, heb nu nog juist genoeg stof om een paar applicaties eruit te krijgen, inets er mee maken zal er niet meer inzitten

   Verwijderen