woensdag 19 februari 2014

Een schoon kleedje voor madam Pfaff

Eerst en vooral een dikke dankjewel aan Heidi van Patat en Kroket voor de liebster award. Over de uitwerking en het verder doorgeven zal nog wel even diep nagedacht moeten worden, maar wordt zeker nog vervolgd!

Begin december deed ik mezelf madam Pfaff cadeau. Nog steeds zeer content van, maar madam Pfaff kwam ook met een nadeel. Madam Pfaff was nl een paar kilo's zwaarder en wat groter dan juffrouw singer. Een beetje een lomp geval om mee te sleuren.
Begin 2013 (oké ik dacht dat het langer geleden was) naaide ik al een tas voor juffrouw singer, maar die tas bleek te klein en leek mij ook niet stevig genoeg aagezien het gewicht. Ik wou dus een trolleytas zodat ik mijn rug of schouder niet zou breken tijdens het dragen en ik ook geen schrik moet hebben dat madam Pfaff gewoon door de zak valt.
Enkele surfsessies op het web later, bleek al snel dat voor madam maar één tasoplossing was, nl de trolleytas van Pfaff zelf. Naar mijn goesting te duur en eerlijk gezegd ook niet mijn smaak.
Ik herinnerde me dat mijn grootouders altijd zo een opklapbaar steekwagentje hadden voor mee op vakantie te nemen. Maar toen ik bij mijn ouders ging kijken en er eens achter vroeg, bleek dat die waarschijnlijk bij het oud ijzer was beland. Dus nog een uitstapje op het web en er werd op een nederlandse kampeermateriaalsite zo een steekwagentje besteld.
Een maand of 2 geleden nam ik uit Hexagoon een petit pan tafelzeil mee om op onze tafel te leggen, maar thuis was ik toch niet meer zeker over de kleurenkeuze. Zo belandde ze in de kast en werd op de stoffenverkoop van Bambiblauw een andere kleurencombinatie gekocht, die nu wel op onze tafel ligt. Die van Hexagoon vond ik dan wel passen voor dit project. Via een cliënt leerde ik "het vleitig bijtje" in werchter kennen en kocht daar een grijs katoentje voor de voering, wattine. De 2 ritsen had ik al bij veritas gekocht en de band had ik nog liggen. Ik bekeek de Pfaff tas eens goed, want het model zelf sprak mij wel aan (bovenkant en één zijkant dat met 2 ritsen opgaan). Er werdheel afgemeten, gepuzzeld en neergekrabbeld tot ik dacht dat het in orde ging komen. Let een klein hartje werd alles onder het weekend geknipt en werden de voorbereindingen al gedaan: band aan de buitenkant gestikt, voering en wattine aan elkaar gestikt.
Gisternavond als de kids in bed lagen, haalde ik alle moed bij elkaar om eraan te beginnen. De naaimachine werd op de grote tafel in de living gezet zodat ik genoeg manouvreer ruimte had en er werd aan één stuk door genaaid tot 23u en toen was hij af! (Oké op nog wat met de hand dichtnaaien na aan de voering bij de risten)
En hij mag er wezen, ik ben er in ieder geval vree trots op en hij krijgt vanavond zijn vuurdoop al om naar de naailes te gaan.(oké het steekwagentje ging eigenlijk vorige week al mee, maar de regen maaktenog eens extra duideijk dat er echt wel een tas over moest!)  Wie weet komt er nog een versie voor de lock (al neem ik die eigenlijk zelden ergens mee naartoe) Er is in ieder geval nog tafelzeil genoeg over!Op vraag van velen voeg ik hier nog de afmetingen + een korte werkbeschrijving aan toe, maar gebruik vooral jullie gezond verstand, want het is verdorie moeilijk om zoiets op papier te zetten.

De tas voor madame  Pfaff, want ze verdient het! (afmetingen voor Pfaff expression 3.2 en ik neem aan ook voor de 4.2)

2 risten van 85cm (waren de langste die ik vond, 90cm zou ook nog gaan (dan komen de ritsen vooraan echt tot helemaal beneden, maar weet niet of die bestaan tenzij je er op de meter koopt)

 Van de tassenband had ik ongeveer 3 meter gekocht en niet zo erg veel van over.

 In buitenstof, voering en wattine:

- achterkant +2 zijkanten: 110 cm lang op 32 cm breed +1cm naadwaarde aan alle kanten

- bovenkant + voorkant + bodem: 54 cm lang op 88 cm breed + 1 cm naadwaarde aan alle kanten

 Extra band om over karretje te schuiven zelf aan te passen aan de breedte van jou karretje ( bij mij was het 30 cm lang op 20 cmbreed +naadwaarde (noem het vanaf nu de schuifband) 2x knippen in buitenstof

 Voorbereidingen (ik gebruikte overal behalve bij de voering een driedubbele steek voor de stevigheid)

- wattine en voering al aan elkaar stikken, ik deed dit dwars om de 7cm ongeveer.

- schuifband in elkaar zetten: goede kanten op elkaar ronddom stikken en keergat laten. Laat het keergat aan de kant waar je straks ook over moet stikken (vertikaal zijde dus) dan moet je het keergat eigenlijk niet dichtmaken, want je stikt er straks toch over.

- Neem stuk tassenband iets korter dan je schuifband, duidt het midden aan op de tassenband en het midden van het achter en zijstuk, zo ben je zeker dat het in het midden van je achterkant komt te zitten. Ik naaide hem op 10 cm van de bovenrand vast, zorg dat je ook direct de draagriemen eronder vastzet. (ik deed dit telkens op 7,5 cm van het middelpunt en zorgde dat ze tot iets boven de onderrand van de band kwamen, mijn riemen zijn ongeveer 90 cm lang)

- Daarna kan je je schuifband erover zetten, ook hier gebruik je het middelpunt als referentiepunt. Ik zette deze op 8cm van de bovenrand.

- Bij het stuk van het voorpand gebruikte ik de gehele breedte om de tassenband op te zetten en naaide deze op 39 cm van de bovenrand, ook hier de draagriemen er direct tussen naaien op 7.5 cm van het middelpunt.

- Dan neem je één van de ritsen en het achterstuk. van aan het middelpunt van de achterkant spelt of klem je ze samen over de gele rand ( aan de bochten gebruikte ik knipjes), naai vast en doe het zelfde met de andere rits voor de andere helft. De andere kant van de rits maak je vast aan het andere stuk en je vertrek ook steeds aan het middelpunt.

-Doe je ritsen dicht en spelt de zak voor de rest dicht en dan naai je ze dicht.(aan de overgang van de rits kan dit nogal tricky zijn.

- dan neem je de delen van de vorig en maakt deze op hun beurt aan de ritsen vast.

-Doe de ritsen open en naai de voering verder dicht, laat hierbij wel een groot keergat. Bij de voering lukte het me niet om de overgang voering/rits mooi te krijgen, dus heb deze met de hand gedaan in plaats van de prutsen met het naaimachine.

- Keer door het keergat, zet goed en naai het keergat dicht.

- Stap naar achter, kijk en bewonder en geef jezelf een applausje

17 opmerkingen:

 1. Ah, het vlijtig bijtje in Werchter, dat is bij mij in't straat... vindt je wel leuke spulletjes (maar duur voor de stofjesp

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja heb voor de rest niet te veel naar de stofjes gekeken :-) ze zei wel dat ze ook jersey ging binnenkrijgen. Wel handig voor als ik is fournituren of zo nodig heb, anders is het altijd naar de veritas in leuven, boortmeerbeek of gouden kruispunt, maar dan zit je ofwel met parkingprobleem, drukte en veel tijdverlies. Ja ik dacht dat dat gewoon een wolwinkelte was en een cliënt van mij wou er naartoe voor boorduurgaren. Laat ons zeggen dat ik direct dacht "dit wordt ongezond" toen ik er binnen stapte :-)

   Verwijderen
 2. Tof gedaan! Ziet er praktisch en mooi uit! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt nu in stijl naar de naailes! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super! ik zou er ook eens aan moeten beginnen. mij arm hangt er altijd zowat af als ik met m'n Pfaff naar de naailes ga :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja ik droeg die al in mijn armen, omdat het anders niet te doen was :-)

   Verwijderen
 5. Hier ook al een karretje voor mijn Pfaff, maar bij regen kan die inderdaad nat worden! Slim gezien. Moet ik mij ook eens aan wagen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik ben al enkele jaren de eigenaar van een steekkaartje (permanent aanwezig in de koffer) van den Aldi. Toch bleef het machien superzwaar en toen mijn schouderprobleem bleef aanhouden, werd er beslist voortaan thuis met madame Pfaff te werken en in de naailes met haar nicht Bernina!
  Respect voor jouw creatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stijlvolle oplossing voor madam Pfaff! Het Vlijtig Bijtje in Werchter ... ken ik ook, ik heb daar zelfs gewoond in dat huis, voordat het Vlijtig Bijtje was :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. allé gij :-o It's a small world after all zeggen ze dan zeker :-)

   Verwijderen
 8. Deze moet ik zeker onthouden en desnoods ergens opslaan want in mei koop ik ook een nieuwe naaimachine en mijn oog is nu gevallen op juist dezelfde gelijk de jouwe ;-) Bedankt voor de mooie uitleg . Ik ga denk ik al zoeken op het stoffenspektakel naar het perfekte stofje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zonder twijfel een héél schoon kleedje! Ben er wat jaloers op;) . In ieder geval zal ik voor mijn madam Pfaff hetzelfde naaien in de Paasvakantie. Toch nog even vragen: scheurt de tassenband niet mos van de toile cirée bij het dragen van madam Pfaff?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aangezien ze zo zwaar is wou ik dus een trolley zodat het dragen beperkt zou zijn, draag ze dus enkel om in en uit de auto te zetten en daarvoor toch stevig genoeg.

   Verwijderen