zaterdag 28 juni 2014

Een werk van lange adem

Toen de dames editie van ottobre (2/2014) enkele maanden geleden toekwam, viel ik als zovele als een blok voor de jas van de cover. Ik polste bij de naaijuf en ik mocht hem als volgend stuk op de naailes maken, want alleen durfde ik me er niet aan te wagen.
En dan de stoffen zoektocht: ging ik voor iets speciaals of ging ik het simpel houden? Uiteindelijk ging ik voor simpel en overal bijpassend en koos dus bij Pauli een donkergrijze gebardine voor de buitenkant. Voor de voering vond ik daar niets naar mijn zin en stapte we binnen bij Habiba, waar de keuze dan weer moeilijk werd, maar ik uiteindelijk de knoop kon doorhakken.
Het patroon tekende ik thuis al over en toen deed ik er samen met de naaijuf een volledige les over om alle delen te checken, op de stof te rangschikken en uit te knippen. EN dan deden we de voering nog niet (die mocht ik pas knippen na het in elkaar zetten van de buitenjast, zodat ik eventuele veranderingen al direct kon toepassen).
En dan begon het lus en grove driegwerk van de buitenjas en wonder bij wonder paste die direct perfect (juist de mouwen mochten een beetje korter). Voering werd geknipt en het grote naaiwerk kon beginnen. Vooral op de lusjes heb ik gevloekt, want dat is dus niet handig om op te naaien (denk dat het er 10 in totaal waren (schouders, mouwenen middel) en zo'n dikke stof op zo een groot oppervlakte stikken onder de naaimachine was geen evidentie. Ik was dus wel erg blij met het grote zijvak van mijn madam Pfaff. Weken gingen voorbij eer de jas af was (nu ik werkte er ook wel zelden thuis aan) en zoals gewoonlijk liet de afwerking nog wat op zicht wachten. De knoopsgaten en knopen aannaaien dan vooral. Ook in de zoom klopte iets niet, maar een 2de trek- en strijkwerk maakte dit helemaal goed, al moet ik de zoom wel nog op enkele plaatsen vastzetten zodat de voering er niet onderuit kan piepen.
De jas hangt hier ondertussen wel al een drietal weken klaar om foto's te trekken, maar aan het eindresultaat ontbrak toch iets, dus maakte ik een 2de riem met de voeringstof. Zo kreeg de jas toch dat beetje extra.
Maar in elk geval erg tevreden over het resultaat, al zal ik nog even moeten wachten om hem te dragen.


patroon ottobre 2/2014
stof buiten: Pauli
stof binnen: Habiba
knopen veritas

9 opmerkingen:

 1. leuk geworden hoor. Een jas is veel werk he? Ik maakte op naailes een winterjas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele mooie jas. Zelf zou ik m met een bruin ceintuur dragen. Heel klassiek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een werk moet dat geweest zijn. Maar het resultaat mag er heel zeker zijn. Moet tof zijn om een zelfgemaakte jas te dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een werk dat veel tijd vraagt maar een kledingstuk waar je jaren van gaat genieten! Super mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw knap!! Al dat werk is dan toch niet voor niets geweest. Ook de riem vind ik een leuk extraatje!

  BeantwoordenVerwijderen